Festmény felállítása


Festmény felállítása, Navigációs menü Peter Paul Rubens Eszköztár: A kereszt felállítása Rubens első fontosabb antwerpeni megbízását ben A kereszt felállítása ábrázolására kapta, amelyet — miután ben triptichonná egészített ki — a katedrális főoltárán festmény felállítása el.

festmény felállítása

A festő a triptichon három tábláját egyetlen jelenetben egyesítette, de a középső tábla önálló kompozícióként is megállja a helyét. Festmény felállítása bal oldali szárnyon a Krisztust sirató asszonyok látszanak, mögöttük János evangélista vigasztalja Máriát. A jobb oldal előterében a római katonák vonulnak, hátul a latorokat szegezik a keresztre.

festmény felállítása

A középképen — hihetetlen erőt kifejtve — nem kevesebb, mint kilenc pribék húzza a magasba a Megfeszített keresztjét. A jelenet lombokkal benőtt szikla előtt játszódik, amely kiemeli Krisztus fényben lebegő testét.

A Megváltó felfelé tekint, oda, ahol az eredeti oltárépítményen az Atyaisten festmény felállítása és Krisztus áldozatának szimbóluma, a pelikán volt elhelyezve. Krisztus izmai megfeszülnek, ahogy kifeszített karjai testének terhét tartják.

Testtartásának, szenvedést és méltóságot egyaránt festmény felállítása arckifejezésének előképe a híres ókori szoborcsoport főalakja, Laokoón volt.

festmény felállítása

Rubens Krisztust valódi héroszként állítja elénk, akinek kereszthalála egyben győzelem is: a megváltásé és a halálon aratott diadalé. Az alakok festmény felállítása előtérbe zsúfolódnak, olyan szorosan, hogy szinte szétfeszítik a kép keretét, és áttörni látszanak annak határait. Rubens ily módon valósággal eltörli a választóvonalat valós és az általa teremtett fiktív tér között. Pieter Pauwel Rubens: A kereszt felállítása - triptichon.

festmény felállítása